Ons verhaal

Desiree       Screenshot 2021-10-15 at 10.07.01

Welkom bij KLEEDje voor Vrijheid!


Hoe is KLEEDje voor Vrijheid nu tot stand gekomen? Wat houdt het precies in? Waarom doen we dit? Waar gaat het gedoneerde geld dan naartoe? Maakt een jurk of stropdas dan echt het verschil? Hoe kan ik deelnemen? Hoe kan ik fondsen werven?

Misschien heb je wel heel veel vragen en we hopen via de website antwoorden te bieden. 

Allereerst willen we kort vertellen hoe KLEEDje voor Vrijheid tot stand is gekomen.

Het begon allemaal met een gepassioneerde jonge vrouw, Desiree, die deelnam aan Dressember en haar omgeving warm maakte. Net zoals haar vriendin, Vera. 

Desiree:

Toen ik in 2013 de documentaire ‘Nefarious: merchant of souls’ zag, werd ik wakker geschud voor een groot onrecht waar ik me tot dan eigenlijk niet bewust van was. De documentaire (die trouwens volledig gratis te bekijken is op YouTube) volgt verschillende slachtoffers van mensenhandel. Het toont jonge vrouwen die in armoede leven en met mooie beloften worden meegelokt om dan in bordelen in België, Nederland of een ander West-Europees land te moeten werken. Hun papieren worden afgepakt, ze zijn ver van familie, weten niet wie ze kunnen vertrouwen, spreken de taal niet, ze worden bedreigd, … Het toont ook de schrijnende situatie van meisjes in Aziatische landen, die door hun eigen ouders worden verkocht om te werken als seksslaaf. Dan toont de documentaire ook nog vrouwen die ‘uit vrije wil’ in prostitutie stapten en verstrikt raakten in een netwerk van drugs en/of pooiers. 

Het brak mijn hart om te zien hoe deze meisjes en vrouwen worden gestript van al hun waardigheid, tot ze uiteindelijk zelf niet meer geloven dat ze nog goed zijn voor iets anders of nog weg kunnen. Tegelijkertijd voelde ik me zo machteloos, want hoe kan ik hier nu iets aan doen? Ik ontdekte dat mensenhandel veel verder gaat dan de slachtoffers die in prostitutie belanden. Er zijn ook vrouwen, mannen en kinderen die worden uitgebuit op andere manieren. Een korte google-zoekopdracht deed mijn hart bloeden. Mensenhandel is de snelst groeiende criminele handel. Er wordt geschat dat er 40 miljoen mensen het slachtoffer zijn van mensenhandel. Er zijn nu meer slaven dan er ooit al waren in de geschiedenis van de mensheid. Hallucinant. 

In 2015 deed ik voor het eerst mee met ‘Dressember’, een actie waarbij je de hele maand December enkel jurken draagt. Je kiest ervoor je broeken en rokken een maand aan te kant te laten liggen. Niet zomaar, maar om op die manier een statement te maken en mensenhandel onder de aandacht te brengen. Je vraagt je omgeving of ze je willen sponseren. Het geld dat wordt ingezameld gaat naar organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van mensenhandel. Bovendien kan je zo vertellen aan iedereen rond je dat slavernij helaas nog geen geschiedenis is.  Ondertussen zijn we al 6 jaar verder en is deze actie in België enorm gegroeid. Sinds 2019 zamelen we geld in voor een christelijke organisatie die werkt in de prostitutiewijken van België, Cherut. We zijn van naam veranderd en noemen de actie in België nu ‘kleed je voor vrijheid’. Ik kan niet geloven hoeveel familie, vrienden, collega’s, mensen uit de kerk en van womanhood/recruits mee op de kar zijn gesprongen. We werken sinds vorig jaar samen met EJV, wat er voor zorgden dat we nog meer mensen konden bereiken. Het ontroert me als ik zie hoe we op die manier samen een stem geven aan slachtoffers van mensenhandel en hoe het bedrag dat we inzamelen elk jaar hoger wordt.

Vera:

Desiree was de persoon die begon over Dressember. In 2015 sponsorde ik haar en in 2017 deed ik voor het eerst mee.
Sindsdien heb ik me meer verdiept in moderne slavernij en moet ik eerlijk zeggen dat ik geschrokken ben van hoeveel mensen er geen keuzevrijheid hebben.

In 2019 wilden we de actie dichterbij brengen en zochten we naar een manier om de Belgische organisatie te ondersteunen. Dat jaar verweefden we het in de Warmste Week. In 2020 was dat niet meer mogelijk en gingen we zelf aan de slag met een logo en betrokken we Cherut voor de administratieve kant van de actie. Ook dit jaar is Cherut mee actief om de financiële kant te waarborgen en is er mogelijkheid tot een fiscaal attest bij donaties vanaf 40 euro.

De reden waarom we Cherut als actie willen ondersteunen is omdat het geen "ver van je bed show" blijft, maar juist heel dichtbij komt. Confrontrerend misschien zelfs. Als Vlaamse organisatie hebben ze al veel betekent voor vrouwen in Antwerpen en sinds kort ook Brussel. Cherut betekent "vrijheid om te kiezen". De essentie om uit de prostitutie te geraken is een keuze hébben.

Het raakt mijn hart ieder jaar weer dat er zoveel deelnemers zijn en er harten onder de riem worden gestoken. Niet één, maar vele harten. Van donateurs, vrienden en familie, teamgenoten, ...

Samen kunnen we een verschil maken. Samen kunnen we onze stem laten horen en onze omgeving mee betrekken in de situatie rond prostitutie. Samen kunnen we anderen hun ogen openen.

Sluiten